Windows XP "zatuhnou" během přihlašování

Oficiální podpora Windows XP od Microsoftu již skončila. Spousta uživatelů je ale stále používá, často v kombinaci s Microsoft Security Essentials. Mezi posledními aktualizacemi se do systému doinstalovalo i upozornění o ukončení podpory, které na vás vyskakuje po přihlášení.

Na některých počítačích s výše uvedenou kombinací SW se aktuálně může stát, že při spouštění počítač „zatuhne“ na přihlašovací obrazovce, nebo chvíli potom. Úplnou prapříčinu tohoto jevu se mi vypátrat nepodařilo (ani jsem se moc nesnažil), ale stojí za tím služba Antimalware (součást Security Essentials). A jak z toho ven (když normálně do Windows nenabootujete)?

Během spouštění systému pomocí klávesy F8 vyvoláte bootovací nabídku systému Windows XP. Mezi jinými tam najdete položku Safe Mode (Stav nouze). Tu zvolte a až se dostanete do Windows, z příkazového řádku (START/Run) spusťte Regedit. Otevřete následující větev:

HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Run

Vyhledejte tam a smažte položku Microsoft Security Essentials (odkazuje na soubor msseces.exe). Tím zajistíte, že se již antivir nespustí při spouštění systému. Teď ještě se vypořádat s Antimalware. Pravým tlačítkem myši klepněte na ikonu Tento počítač. Zvolte Spravovat (Manage) a v konzoli vlevo Services and Applications/Services. Vyhledejte službu Antimalware Service a v jejích vlastnostech klikněte na Stop (tím jí zastavíte) a v poli Startup type zvolte Disabled. Tím je amen i s touto službou. Ještě můžete, když už se v tom vrtáte, stejným způsobem zakázat službu Automatic Updates – stejně už žádné aktualizace nebudou. Teď počítač restartujte a nechte ho normálně nabootovat – už by s tím neměl být problém. Pak standardně z Ovládacích panelů odinstalujte Microsoft Security Essentials. A na závěr ještě můžete v Security Center (Centrum zabezpečení) povypínat upozorňování…

Je nutné si ovšem uvědomit, že teď máte počítač nezabezpečený. Doporučuji proto instalovat nějaký antivir, osobně jsem začal používat software Avira. Také byste měli myslet na to, že nebude aktualizovaný Internet Explorer, pokud ho na Windows XP používáte. Rozumné proto je, nainstalovat si jiný internetový prohlížeč a nastavit jej jako výchozí (používám Chrome).

Příspěvek byl publikován v rubrice Počítače a Internet. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář